Isıtma sistemleri, kullanım mekanlarının istenen sıcaklıkta tutulabilmesi için iç ortamdan dış ortama (çevreye) olan ısı kaybının karşılanması prensibi ile çalışan sistemlerdir. Merkezi ve lokal (bölgesel) olarak iki ana başlıkta toplanabilir.
Isıtma sistemleri, konfor şartlarının temini için çevre şartlarının ısıl prosesler ve sistemler kullanılarak kontrol altına alınması ve insanlığın hizmetine sunulması olarak ifade edilebilir. Bu tanım dikkate alındığında, Türkiye’de ısıtma sistemleri imalat sektörü ısıtıcılardan, klima cihazlarına, kazanlara, fanlı ısıtıcılara, ısıtma elemanlarına kadar geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.
İklimlendirme kapalı bir ortamın sıcaklığını, hava temizliğini, nemini, hava hareketlerini istenilen seviyelere şartlanmasıdır. Tanımlanan seviyelere erişilmesi de kapalı bir ortamda havayı soğutan, ısıtan, temizleyen ve nemini kontrol eden bir süreç ile sağlanır.
Soğutma sistemlerinde konfor şartları, klima şartlarının filtrelediği ve ön şartlanmayı gerçekleştirdiği taze havanın fancoil soğutmasıyla ortamın istenen sıcaklığa getirilmesi sonucunda sağlanır.
Pompa sıvıya enerji veren makinalardır. Bir tahrik motorundan alınan mekanik enerjiyi pompa içinden geçen sıvıya aktarırlar. Genel olarak, pompalar sıvıların basıncını ve toplam enerjisini arttırarak, bir yerden diğer bir yere nakil imkanını sağlar.
Hidrofor, şehir şebekesinin yetersiz kaldığı durumlarda, yüksek binalarda ya da su kesintisine karşı su deposu bulunan binalarda kullanıcıya suyun konforlu bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan pompa ve kontrol ekipmanlarından oluşan bir sistemdir.Hidrofor, şehir şebekesinin yetersiz kaldığı durumlarda, yüksek binalarda ya da su kesintisine karşı su deposu bulunan binalarda kullanıcıya suyun konforlu bir şekilde ulaştırılmasını sağlayan pompa ve kontrol ekipmanlarından oluşan bir sistemdir.
Yerden Isıtma Elektrikli ve Hidrolik olarak iki gruba ayrılır zemine döşenen borular veya kablolar vasıtasıyla
üzerine uygulanan betonu ısıtarak mahalin homojen bir şekilde ısıtılmasını sağlamaktır. Döşemeden ısıtmada oda sıcaklığı mahalin her noktasında sabittir.
Klima teknolojisinin bir adım daha ileri taşınarak; bir dış üniteye tek bir bakır boru hattı üzerinden değişik tip ve kapasitelerde çok sayıda iç ünitenin bağlanabildiği, ısıtma ve/veya soğutma yapabilen direkt genleşmeli merkezi klima sistemleridir.
Modüler ve kompakt yapıları, esnek tasarım kriterleri, enerji verimliliği, her mahalin bağımsız olarak kontrol edilebilmesi, bakım kolaylığı, uzun ömürlü olması, sessiz çalışması, yedekleme gerektirmemesi, çevre dostu olması ve kolay işletilebilmesi gibi üstün özellikleri ile ön plana çıkan VRV/F klima sistemleri evlerden iş merkezlerine, otellerden plazalara, hastanelerden çok katlı akıllı binalara kadar bir çok yapıda uygulanabilmektedir.
Tesisat sektöründeki tüm gelişmelere ve buluşlara rağmen, HVAC tesisatını hidronik olarak dengelemek halen zor bir görev olarak gözükmektedir. İster yeni yatırım ister renovasyon projesi tasarlayın, Balans ve kontrol vanaları size projelendirme, uygulama ve devreye alma esnasında kolaylık sağlayacağı gibi işletme süresince de bakım maliyetlerinin azaltılması ve ilave “enerji tasarrufu” gibi avantajlar sağlayacaktır.
Isıtma ve soğutma sistemlerinde tüketilen ısı miktarının ölçülmesinde kullanılan cihazlardır. Merkezi ısıtma sistemine sahip tesisat yapısı kolektörlü (mobil) sistemlerde kullanılırlar. Enerji maliyetlerinin arttığı zamanlarda, tüketimi hassas olarak ölçmek ve kontrol etmek büyük önem taşır.
Diğer Bağlantılar
© 2023 ESS Enerji Ltd. Şti., designed by Bora Çakmak